هر چند این مطلب با عنوان روش های خصوصی سازی در صنعت نفت و گاز منتشر می شود ولی این روش ها به صورت منحصر در این حوزه نمی باشد و در سایر صنایع نیز کاربرد دارد.
برای خصوصیسازی روشهای گوناگونی وجود دارد که در ادامه به طور مختصر به شرح هریک از این موارد پرداخته میشود. برای انتخاب هر یک از این روشها، میبایست به مولفههای گوناگونی نظیر ساختار حکومتی، وضعیت افتصادی، تاثیرپذیری جامعه از هر یک از صنایع و ... توجه گردد. مهمترین روشها به این صورت هستند.
1-فروش ذخائر (Stock Sales)- در این روش که در واقع در درجه دوم بعد از تولید شرکت دولتی است، شرکت خصوصی از طریق مشارکت در درجه دوم وارد حوزه کاری آن سازمان دولتی میشود. فروش ذخائر میتواند در قالب مزایده عمومی که حجم وسیعی از شرکا را درگیر میکند یا یک پیشنهاد خاص به افراد خاص در بخش خصوصی باشد یا اینکه از طریق تلفیق و توسعه فعالیتها با یک سازمان دیگر انجام شود.
2-فروش داراییها(Asset Sales)- در این روش، تمامی داراییهای سازمان دولتی به افراد واگذار میگردد.
3- بازمهندسی سازمان (Company Reorganization)- در این روش با تبدیل ساختار سازمانی شرکت به اجزای کوچکتر و واگذاری آنها به افراد متقاضی، امر خصوصیسازی اتفاق میافتد، این روش در صورت اجرای مناسب میتواند زمینهساز بهرهوری و اثربخشی بیشتر سازمان باشد.
4- سرمایهگذاری مشترک(Joint Venturing)- در این روش، سازمانها با حفظ ساختار گذشته خود، به جذب سرمایه از بخش خصوصی اقدام میکنند. تکنیکها و ابزارهای تجاری، بسته به قدرت طرفین و فشار سیاسی موجود میباشد.
5- قراردادهای مدیریت و اجاره(Lease and Management)- در این روش، واگذاری کامل مالکیت به بخش خصوصی اتفاق نمیافتد بلکه اجازه مدیریت، فناوری یا مهارت اداره بنگاه به این بخش داده می شود. در قالب این قرارداد، بخش خصوصی میتواند داراییهای دولتی را نیز اجاره کرده و با مسئولیت خویش به اداره آنها بپردازد. قراردادهای مدیریت و اجاره معمولا در سرمایهگذاریهای با ملیتهای متفاوت نیز کاربرد دارد که منجر به جذب سرمایه و بهبود وضعیت مالی سازمانهای دولتی میگردد.