تحلیل بازار جهانی نفت مستلزم آشنایی کافی با حوزه های گوناگون و مسائل پیچیده آن است در مقاله ای که توسط آقای مهندس حسینی شده است به این مباحث پرداخته شده است . بدیهی است که انتشار این مطلب به معنی پذیرش تمامی مواضع نویسنده نیست و صرفا به دلیل جالب بودن مطلب در وب سایت منتشر شده است.
صنعت نفت و گاز قلب اقتصاد ایران محسوب و هر حرکت اقتصادی در این کشور حتی حرکت بهسوی اقتصاد بدون نفت نیز از نفت میگذرد، در عین حال این صنعت بینالمللیترین بخش اقتصادی و حتی سیاسی کشور محسوب میشود و اهمیت آن وقتی بیشتر خود را نشان میدهد که بدانیم تجارت جهانی انرژی خصوصا نفت و گاز با فاصلهای زیاد از سایر کالاها، تجهیزات و خدمات و حتی تجارت نظامی و اسلحه مقام نخست را داراست. این بزرگی هم از تقاضای جهانی برای آن نشات میگیرد که به این ترتیب نیاز بینالمللی به این منابع هم کشورهای دارای مخازن و ظرفیتهای تولیدی را در جایگاههای تاثیرگذار سیاسی- اقتصادی قرار میدهد و هم جهان را به آنها وابسته و وابستهتر میکند.
سید مهدی حسینی معاون اسبق وزارت نفت ایران، در مقاله ای نوشت: از سوی دیگر اما در جامعه ملل همواره نوعی نگرانی از عدم عرضه کافی و بهموقع اینگونه منابع به بازار مصرف را برمیانگیزد چند دلیل اصلی و مهمی موجب تعیین مسیر تحولات بزرگ سیاسی- اقتصادی در همه دنیا و خصوصا مناطق دارای منابع انرژی که خاورمیانه قلب آن محسوب میشود میگردد. این نگرانیها حتی ساختارهای خاص حکومتی همراه با تنظیم روابط اقتصادی- سیاسی دنیای مصرف را رقم زده و در بیشتر موارد آنها را تحمیل میکند. بدیهی است در چنین فضایی که آینده تحولات منطقهای و جهانی متاثر از «عرضه انرژی» و تناسب آن با «تقاضای رشد یابنده» بینالمللی است نمیتوان به این بخش بدون وجود یک استراتژی درازمدت حرکت و بدون برنامههایی که این مهم را از همه ابعاد شامل مانیتور کردن دقیق و پیوسته روند رشد تقاضای جهانی، برنامههای ظرفیتسازی در بازار رقابتی، سیر تحولات تکنولوژیکی و تاثیر آن بر معادله عرضه و تقاضا، انتخاب ساختارهای علمی متناسب جهت مدیریت اداره توسعه صنعت، پیشبینی حرکتهای سیاسی- اقتصادی هر دو سوی بازار تولید و سوخت و ... پوشش دهد، بهعنوان یک بازیگر قوی و نقشآفرین از منافع ملی به نحو بهینه حراست کرد.